Nieuwsoverzicht

Pagina's

 • VPRO-serie over historische speeches

  VPRO-serie over historische speeches

  Met Martin Luther King, Margaret Thatcher, John Kennedy en Haile Selassie

  2 september 2014

  In december zendt de VPRO zes documentaires uit over speeches die veelbetekenend zijn geweest. De serie gaat over de impact van historische woorden en over mensen die daardoor zijn geraakt. In het eerste deel besteedt aandacht aan één van de beroemdste toespraken aller tijden: die van Martin Luther King.

  Lees verder VPRO-serie over historische speeches

 • Paspoorten Spanjestrijders afgenomen

  Paspoorten Spanjestrijders afgenomen

  De strijd tegen radicalisering

  2 september 2014

  De AIVD heeft van twee Nederlandse gezinnen hun paspoorten afgenomen omdat ze een gevaar zouden vormen voor de nationale veiligheid. Waarschijnlijk stonden ze op het punt naar Syrië af te reizen om zich daar bij de gewapende strijd van de terroristische beweging IS te voegen. Het is voor het eerst dat zoveel paspoorten in één keer ongeldig zijn verklaard. Maar het is niet de eerste keer dat de inlichtingsdienst Nederlanders probeert te weerhouden van radicalisering. Andere Tijden maakte in 2013 een aflevering over Nederlandse strijders in de Spaanse Burgeroorlog en de manier waarop de Centrale Inlichtingendienst ze probeerde tegen te houden.

  Lees verder Paspoorten Spanjestrijders afgenomen

 • Hogesnelheidstrein van Nederlandse bodem

  Hogesnelheidstrein van Nederlandse bodem

  Andere Tijden over de Nederlandse treinenbouwer Werkspoor

  2 september 2014

  De eerste Fyra-treinen gaan terug naar de Italiaanse treinenbouwer Ansaldo-Breda. De Nederlandse Spoorwegen zou 125 miljoen euro terug krijgen voor de treinen die nu al anderhalf jaar stilstaan op een rangeerterrein in Amsterdam. Vlak na de aankoop van de hogesnelheidstreinen ontstaan er snel zo veel technische problemen dat de treinen niet meer mogen rijden. De keuze voor de relatief goedkope treinen uit Italië komt de NS op veel kritiek te staan. Een halve eeuw geleden haalde de NS zijn treinen nog bij bedrijven van Nederlandse bodem. Andere Tijden maakte een aflevering over de Nederlandse treinenbouwer Werkspoor, die meewerkte aan de eerste hogesnelheidstrein in Nederland, de TEE.

  Lees verder Hogesnelheidstrein van Nederlandse bodem

 • Tv-serie en expositie over Nederland in de negentiende eeuw

  Tv-serie en expositie over Nederland in de negentiende eeuw

  Komend voorjaar bij NTR/VPRO en Amsterdam Museum

  2 september 2014

  De NTR en de VPRO zenden komend voorjaar De IJzeren Eeuw uit, een dertiendelige tv-serie over Nederland in de negentiende eeuw. Tegelijkertijd presenteert het Amsterdam Museum een expositie met topstukken over deze periode, afkomstig uit musea en archieven uit binnen- en buitenland

  Lees verder Tv-serie en expositie over Nederland in de negentiende eeuw

 • Geschiedenis op tv

  Geschiedenis op tv

  Wat is er te zien?

  2 september 2014

  Een overzicht van tv-programma's met een historisch onderwerp.

  Lees verder Geschiedenis op tv

 • De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (17)

  De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (17)

  1 september 1914: Het verwoeste Leuven

  1 september 2014

  Marnix Koolhaas

  "De eerste straat treed ik binnen, 't is de Rue de la Station. Groote, monumentale heerenhuizen hebben hier vroeger gestaan, doch thans heeft het verslindend vuur elk spoor hunner waardigheid vernietigd. In de meeste woningen brandt het nog en soms dringt een verzengende hitte door de straat. Even verder wordt diezelfde straat onbegaanbaar vanwege de lucht, welke negen dicht bij elkander liggende paardencadavers uitwasemen. Ze rotten er al sinds Dinsdag. Ik denk haast te bezwijken en spring snel op mijn fiets om met wat flink trappen te trachten deze verpestende plaats voorbij te komen. De zon neigde reeds ten ondergang en in haar rooden gloed scheen de vernielde stad nog afschuwelijker, nog helscher."

  Lees verder De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (17)

 • 1 september 1939: Duitsland valt Polen binnen

  1 september 1939: Duitsland valt Polen binnen

  75 jaar geleden begon de Tweede Wereldoorlog

  1 september 2014

  Marnix Koolhaas

  Op 1 september 1939 viel nazi-Duitsland Polen binnen. De invasie begon met de Slag om Westerplatte. De Duitsers veroverden binnen vier weken het westelijk deel van Polen met een nieuwe tactiek, de Blitzkrieg oftewel "bliksemoorlog". Vandaag wordt deze gebeurtenis op tal van plaatsen herdacht.

  Lees verder 1 september 1939: Duitsland valt Polen binnen

 • Radio Veronica 40 jaar uit de lucht

  Radio Veronica 40 jaar uit de lucht

  "Bij het afscheid van Veronica sterft ook de democratie een beetje"

  30 augustus 2014

  Op 31 augustus 1974 werd Radio Veronica uit de lucht gehaald. Twee jaar later keerde Veronica echter terug als publieke omroep. Een historisch overzicht in beeld en geluid.

  Lees verder Radio Veronica 40 jaar uit de lucht

 • Bouterse: vader en zoon

  Bouterse: vader en zoon

  Rechtszaak tegen Dino Bouterse

  30 augustus 2014

  Dino Bouterse, de zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, heeft in de rechtbank in New York een gedeeltelijke schuldbekentenis afgelegd. Bouterse junior zit al een jaar in een New Yorkse cel op verdenking van cocaïnesmokkel, wapenhandel en het aanbieden van hulp aan Hezbollah-strijders. Op 1 februari 2013 kreeg Dino Bouterse bezoek van twee infiltranten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA die zich uitgaven zich uit voor Mexicaanse drugshandelaren. In juli praatte hij met undercoveragenten over het opzetten van een Hezbollah-basis in Suriname. Op basis van deze infiltratieacties werd Bouterse jr. augustus 2013 in Panama gearresteerd. Vader Desi Bouterse was in 1986 het doel van vergelijkbare undercoveroperatie in Miami. De Amerikaanse justitie arresteerde toen Etienne Boerenveen, de rechterhand van Bouterse, maar Bouterse was ‘the main target’, zegt een voormalige undercoveragent in Andere Tijden.

  Lees verder Bouterse: vader en zoon

 • Studentenprotesten in Parijs

  Studentenprotesten in Parijs

  29 augustus 2014

  Begin mei ’68 gaan studenten in Parijs de straat op om te protesteren tegen het ouderwetse onderwijssysteem. Het ontaardt in een ware veldslag. Andere Tijden kijkt terug op deze opwindende dagen in Parijs met Nederlandse betrokkenen.

  Lees verder Studentenprotesten in Parijs

 • Weer een viering van 200 jaar Koninkrijk

  Weer een viering van 200 jaar Koninkrijk

  Deze keer vieren we "de internationale positie van het Koninkrijk der Nederlanden"

  29 augustus 2014

  Marnix Koolhaas

  30 Augustus gaan we weer eens het 200-jarig bestaan van ons Koninkrijk vieren. De vieringen begonnen op 30 november 2013, toen tweehonderd jaar eerder de historische landing van de Prins bij Scheveningen traditioneel werd herdacht. Maar een Koninkrijk hadden we daarmee natuurlijk nog niet. Dat kwam er feitelijk pas op 21 september 1815, toen Willem in Brussel als Koning Willem I werd ingehuldigd. Op 30 augustus 1814 vond er in onze contreien niets noemenswaardigs plaats. De komende huldiging lijkt dus vooral bedoeld om Nederland en Maastricht als handelscentrum te promoten: kijk, zo kennen we de Nederlander weer!

  Lees verder Weer een viering van 200 jaar Koninkrijk

 • De dood trotseren voor Koerdistan

  De dood trotseren voor Koerdistan

  Beelden uit vroege jaren Peshmerga’s (1963)

  28 augustus 2014

  Lyangelo Vasquez

  Vooral Koerdische troepen voeren strijd tegen de oprukkende en meedogenloze IS in Noord-Irak en Syrië: de Peshmerga’s in Irak, de YPG in Syrië en de PKK in Turkije. Het is het zoveelste hoofdstuk in de strijd van de Koerden. De Peshmerga’s vechten al decennialang voor een vrij en onafhankelijk Koerdistan. Ze zagen westerse machten komen en gaan, dictators aan de macht komen en weer verstoten worden, hebben gevochten en geleden. Een vrij en onafhankelijk Koerdistan lijkt op het moment dichterbij, maar tegelijkertijd ook verder weg dan ooit.

  Lees verder De dood trotseren voor Koerdistan

 • Regisseur 'Bridge too Far' overleden

  Regisseur 'Bridge too Far' overleden

  Richard Attenborough werd 90 jaar

  28 augustus 2014

  Acteur, regisseur en producent Richard Attenborough is overleden. De Brit regisseerde een aantal beroemde historische films. Hij won een Oscar met 'Gandhi' in 1982 en bracht in 1987 'Cry Freedom', een indringende film over de strijd tegen apartheid.

  Lees verder Regisseur 'Bridge too Far' overleden

 • Zwarte soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog

  Zwarte soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog

  Geliefd bij de Fransen, gehaat door de Duitsers

  28 augustus 2014

  Micha Peters

  De tirailleurs sénégalais waren zwart, exotisch en dapper, maar bovenal enorm geliefd bij de Franse bevolking: ‘Leve de negers!’ Inzet van donkere troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog was echter eerder uitzondering dan regel. Het laten meevechten van zwarte soldaten druiste tenslotte regelrecht in tegen de raciale orde van die tijd. Duitsland beschouwde de inzet van zwarte troepen zelfs als een regelrechte misdaad tegen de beschaving, en sprak van de schwarze Schmach, de zwarte schande.

  Lees verder Zwarte soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog

 • 'Mein Kampf' blijft onleesbaar

  'Mein Kampf' blijft onleesbaar

  Juridische slapstick over boekverbod blijft maar doorgaan

  28 augustus 2014

  Marnix Koolhaas

  En weer krijgt het onleesbare "politieke pamflet" van Adolf Hitler de aandacht die het niet verdient. Deze keer moet de Amsterdamse galeriehouder/boekhandelaar Michiel van Eyck zich voor de rechter verantwoorden omdat hij een exemplaar van het boek in zijn winkel verkocht had. En dat mag nog steeds niet in Nederland. Het boek werd na de oorlog verboden verklaard, en dat verbod geldt -ondanks ruime beschikbaarheid van een Nederlandse vertaling op internet- nog steeds.

  Lees verder 'Mein Kampf' blijft onleesbaar

 • Daan Monjé, een portret van de grondlegger van de SP

  Daan Monjé, een portret van de grondlegger van de SP

  27 augustus 2014

  Andere Tijden ging in 2000 op zoek naar zijn Nederlandse volgelingen van de Chinese leider Mao Tse Toeng. De research kwamen uit bij de man die in de jaren zeventig een centrale rol speelde onder Nederlandse maoïsten en die de grondlegger werd van de Socialistische Partij, Daan Monjé. In 2001 maakte Andere Tijden een portret van Monjé en de oprichting van de SP.

  Lees verder Daan Monjé, een portret van de grondlegger van de SP

 • Waar komt de traditie vandaan van twee minuten stilte?

  Waar komt de traditie vandaan van twee minuten stilte?

  In 1919 werd het De Groote Stilte genoemd

  27 augustus 2014

  Jurryt van de Vooren

  Bij collectieve rouw hoort een korte periode van stilte, van één of twee minuten lang. In Nederland doen we dat vooral bij de Dodenherdenking op 4 mei, maar deze traditie begon in Groot-Brittannië bij de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog. Zowel Frankrijk als Nederland was er daarna niet zo goed in om met zijn allen tegelijk stil te zijn.

  Lees verder Waar komt de traditie vandaan van twee minuten stilte?

 • De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (15)

  De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (15)

  27 augustus 1914: Een Nederlandse heldin

  27 augustus 2014

  Marnix Koolhaas

  "Gemarteld moeten de arme gevangenen toch nog worden. Den geheelen nacht werden ze tegen den kerkmuur gezet, zoogenaamd om straks gefusilleerd te worden, ze werden er met de bajonet bedreigd. Toen werden ze 's morgens tusschen 60 soldaten uit het dorp geleid naar het plaatsje Wandré, en aan het volk werd bekend gemaakt, dat ze daar zouden worden gedood. Mocht nu van de zijde der bevolking een schot vallen dan — zoo had men aan mevr. de Villers gezegd — zouden de gevangenen op staanden voet worden neergeschoten, zoo niet, dan werden ze te Wandré weer vrijgelaten."

  Lees verder De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (15)

 • WK roeien op een werklozenproject

  WK roeien op een werklozenproject

  Bosbaan werd in de crisisjaren gegraven

  26 augustus 2014

  Marnix Koolhaas

  De Bosbaan in het Amsterdamse Bos is deze week het centrum van de roeiwereld, omdat daar het WK roeien wordt gehouden. De geschiedenis van deze plek gaat terug naar de jaren 30 van de vorige eeuw, toen het zogenaamde Boschplan werd uitgewerkt. Kijk hier naar bijzondere filmbeelden van de Bosbaan, waaronder uit 1936 van de aanleg.

  Lees verder WK roeien op een werklozenproject

 • Verzetsvrouw Atie Visser overleden

  Verzetsvrouw Atie Visser overleden

  Bekende in 2011 de moord op Felix Guljé

  25 augustus 2014

  Marnix Koolhaas

  In Rotterdam is op 100-jarige leeftijd oud-verzetsvrouw Atie Visser overleden. Drie jaar geleden baarde ze nog opzien door op te biechten dat ze in 1946 Felix Guljé had vermoord. Guljé zou "fout" geweest zijn in de oorlog, maar werd niet vervolgd. Later bleek hij onschuldig. In 2011 vertelde Atie Visser uitgebreid over haar verzetsleven en de moord op Felix Guljé in het programma Holland Doc. U kunt dat programma hier beluisteren. ook kunt u een reportage bekijken die de EO in 2011 over haar uitzond.

  Lees verder Verzetsvrouw Atie Visser overleden

Pagina's