Nieuwsoverzicht

Pagina's

 • All Quiet on the Western Front

  All Quiet on the Western Front

  De vergeten film van het beroemde boek

  31 juli 2014

  Marnix Koolhaas

  Dé artistieke icoon van het pacifisme na de Eerste Wereldoorlog is zonder twijfel het in 1929 verschenen boek "Im Westen nichts Neues" van Erich-Maria Remarque. Niet voor niets vonden de nazi´s dit boek één van de grootste gevaren voor hun politieke ambities. Toen het boek al na een jaar in Hollywood verfilmd werd, organiseerde nazi-propagandaleider Joseph Goebbels persoonlijk de strijd tegen vertoning van de film in Duitsland. Geheel ten onrechte is deze allereerste geluidsfilm uit de geschiedenis volkomen vergeten geraakt. Rechts op deze pagina zijn de belangrijkste scènes te bekijken uit een in 1939 door regisseur Carl Laemmle zelf gemaakte hermontage.

  Lees verder All Quiet on the Western Front

 • 31 juli 1914: Nederland mobiliseert

  31 juli 1914: Nederland mobiliseert

  “Alle miliciens en landweermannen met spoed opkomen”

  31 juli 2014

  Marnix Koolhaas

  Vandaag honderd jaar, op vrijdag 31 juli 1914, kondigde Koningin Wilhelmina om half twee een algehele mobilisatie af. De officiële tekst luidde: “H.M. de Koningin heeft hedennamiddag te halftwee geteekend het oproepingsbesluit: “Alle miliciens en landweermannen met spoed opkomen.” De Nederlandse minister van Oorlog, Lt. gen. N. Bosboom, deed op 31 juli de oproep tot mobilisatie van de grens- en kustbewaking om 14.00 de deur uit.

  Lees verder 31 juli 1914: Nederland mobiliseert

 • Grand Prix van Zandvoort 1973

  Grand Prix van Zandvoort 1973

  30 juli 2014

  De Grand Prix van Zandvoort in 1973 is de zwartste bladzijde uit de Nederlandse autoracegeschiedenis. De jonge Britse coureur Roger Williamson verloor de macht over het stuur. Zijn wagen kwam ondersteboven in de vangrail terecht en schoot in brand. De race ging door. Baanofficials boden geen adequate hulp en alleen David Purley probeerde Williamson tevergeefs te redden uit de brandende wagen. De televisie registreerde de race voor een miljoenen publiek terwijl Williamson levend verbrandde in zijn bolide. Nergens brandweer, de organisatie schoot zwaar tekort.

  Lees verder Grand Prix van Zandvoort 1973

 • Kaatsen met Herman Kuiphof in 1963

  Kaatsen met Herman Kuiphof in 1963

  Friesland kaatst al sinds 1854 in Franeker

  30 juli 2014

  Marnix Koolhaas

  Elke vijfde woensdag na 30 juni is in Franeker de PC, de jaarlijkse kaatswedstrijd. Dit evenement bestaat al sinds 1854 en geldt, meer nog dan de Elfstedentocht of het skutsjesilen, als hét klassieke sportevenement van Friesland. De nog jonge sportjournalist Herman Kuiphof deed in 1963 een poging om het kaatsen voor Nederlanders uit te leggen. In Friesland werd die poging hem niet in dank afgenomen.

  Lees verder Kaatsen met Herman Kuiphof in 1963

 • Natste dag aller tijden?

  Natste dag aller tijden?

  Hemelwater in Nederland

  29 juli 2014

  Marnix Koolhaas

  Unaniem zijn ze niet, maar volgens de meeste weerkundigen was maandag 28 juli 2014 de natste dag ooit in Nederland. Nooit eerder zou er in heel Nederland zoveel regen zijn gevallen als gisteren. De totale hoeveelheid neerslag in 24 uur is lastig te berekenen, maar één feit staaft de recordvermelding: nooit eerder waren er zoveel weerstations waar in 24 uur meer dan 100 millimeter regen viel. Het leukste filmpje over regen in Nederland werd gemaakt in 1969 door de toenmalige IKOR (wat later de IKON werd). een "experimenteel" programma waarin natuurverschijnselen aan religie gekoppeld werden. Om Limburgse non en een Achterhoekse boer spelen de hoofdrol.

  Lees verder Natste dag aller tijden?

 • Abortus bij wet verboden

  Abortus bij wet verboden

  29 juli 2014

  Huisartsen krijgen een richtlijn waarin staat wat te doen wanneer een ongewenst zwangere vrouw bij hen in de spreekkamer komt. Op 30 oktober 2014 organiseert Fiom, dienstverlener bij ongewenste zwangerschappen, een werkconferentie. Tijdens de conferentie komen huisartsen, gynaecologen, artsen en andere professionals bij elkaar om afspraken te maken, zodat de hulp aan ongewenst zwangere vrouwen beter geregeld is. De abortuswet in Nederland stamt uit 1984. Voor die tijd was abortus het werkterrein van schimmige zakkenvullers in achterafstraatjes en van idealistische artsen die de gevangenis riskeerden.

  Lees verder Abortus bij wet verboden

 • 28 juli 1914: Oorlog!

  28 juli 1914: Oorlog!

  Oostenrijk-Hongarije valt Servië binnen

  28 juli 2014

  Marnix Koolhaas

  Op 28 juli 1914 breekt de Eerste Wereldoorlog uit: Oostenrijk-Hongarije valt Servië aan. Duitsland trekt vervolgens België en Frankrijk binnen waarna binnen een week half Europa in een oorlog verzeild is geraakt en een wereldconflict onvermijdelijk is geworden. Maar was iemand zich dat bewust op die historische dag? Wat schreven bijvoorbeeld de Nederlandse kranten? Oorlog! Een onderzoek.

  Lees verder 28 juli 1914: Oorlog!

 • Originele beelden eerste Zwarte Cross 1997

  Originele beelden eerste Zwarte Cross 1997

  Achterhoeks festival als Plaats van Herinnering

  28 juli 2014

  Afgelopen weekend stond de Achterhoek weer op zijn kop tijdens de Zwarte Cross. Drie dagen lang keten, zoepen, daldeejen en oerendhard scheuren op motoren. Wat in 1997 begon voor een handvol plattelandsjeugd trok nu ruim honderdduizend bezoekers. Ga op deze site terug naar het begin in 1997!

  Lees verder Originele beelden eerste Zwarte Cross 1997

 • De viering van het suikerfeest

  De viering van het suikerfeest

  Einde van de Ramadan

  28 juli 2014

  Lyangelo Vasquez

  Eid mubarak! Gezegend Feest! Moslims wereldwijd vieren vandaag het einde van de vastenperiode van de Ramadan. Bij het Suikerfeest, of het "Kleine Feest" horen melk en dadels, en thee en baklava. Het suikerfeest wordt al decennia in Nederland gevierd, maar jarenlang had de gemiddelde Nederlander weinig weet van het jaarlijkse feest. Indonesiërs in de jaren vijftig, Turken in de jaren zestig, Marokkanen in de jaren zeventig, ze brachten de Islam en de bijbehorende 'vreemde' gewoontes naar Nederland. En dat op het moment dat de Nederlander zelf steeds minder moest hebben van godsdienst. Bekijk beelden van vroege vieringen en een Andere Tijden over de komst van de moskee in Nederland.

  Lees verder De viering van het suikerfeest

 • De onbekende ‘Brug te ver’

  De onbekende ‘Brug te ver’

  26 juli 2014

  Als de Amerikaanse schrijver Cornelius Ryan zijn boek ‘a Bridge too far’ over de Slag om Arnhem in 1974 publiceert, wordt dit onmiddellijk een bestseller. Het boek leest als een filmscript en het is dan ook niet verwonderlijk dat de filmrechten door Hollywood-tycoon Joe E. Levine gekocht worden. Hollywood streek daarna neer in Deventer om er de tot dan toe duurste film aller tijden op te nemen: ‘Een Brug te Ver’. Maar dat is niet de eerste film over de Slag om Arnhem. Theirs is the Glory is een unieke oorlogsfilm, met in de hoofdrol niemand minder dan de veteranen zelf.

  Lees verder De onbekende ‘Brug te ver’

 • Sigaret grote winnaar WO1

  Sigaret grote winnaar WO1

  De sigaret breekt tijdens Eerste Wereldoorlog door bij grote publiek

  24 juli 2014

  Lyangelo Vasquez

  De weduwe van een aan longkanker overleden kettingroker zal het astronomische bedrag van 17,5 miljard euro van sigarettenfabrikant RJ Reynolds te ontvangen. Dat bepaalde een rechtbank in Florida onlangs in de hoop een daad te stellen tegen de tabaksindustrie. Het contrast met 100 jaar geleden kan niet groter zijn. Toen brak de sigaret tijdens de Eerste Wereldoorlog definitief door bij het grote publiek.

  Lees verder Sigaret grote winnaar WO1

 • Veertig jaar Story

  Veertig jaar Story

  Opkomst en ondergang van de roddelbladen

  24 juli 2014

  Veertig jaar geleden werd de Nederlandse pers verrijkt met het blad Story: het allereerste roddelblad. Respectabel Nederland was ervan overtuigd dat het niets kon voorstellen, want Nederlanders waren toch veel te nuchter voor zulke klinkklare onzin? Niets bleek minder waar. Een geschiedenis van de roddelbladen in Nederland, met o.a. Henk van der Meyden en Sonja Barend.

  Lees verder Veertig jaar Story

 • Eerste Intifada: Gaza in opstand

  Eerste Intifada: Gaza in opstand

  Drie overeenkomsten tussen de eerste opstand in Gaza en de huidige strijd

  24 juli 2014

  Rosa Vaalburg

  In de Gazastrook is de strijd weer terug van weggeweest. De eerste keer dat het conflict hier escaleerde was tijdens de Eerste Intifada in 1987. Drie overeenkomsten tussen toen en nu op een rijtje.

  Lees verder Eerste Intifada: Gaza in opstand

 • Dag van Nationale Rouw

  Dag van Nationale Rouw

  52 jaar geleden voor het laatst

  23 juli 2014

  Marnix Koolhaas

  Voor het eerst sinds de begrafenis van Wilhelmina op 8 december 1962 beleefde Nederland een officiële Dag van Nationale Rouw. Vrij onverwacht besloot de regering om de slachtoffers van de vliegramp in de Oekraïne op deze officiële manier te herdenken. Bij eerdere grote rampen, zoals de vliegramp op Tenerife (1977), de Bijlmerramp (1992) of de vuurwerkramp in Enschedé (2000) werd bewust geen officiële rouwdag uitgeroepen. Nationale rouwdagen bleven vooral voorbehouden aan het overlijden van onze staatshoofden. De enige uitzondering tot dusverre waren de Watersnoodramp in 1953, en de treinramp bij Harmelen in 1962.

  Lees verder Dag van Nationale Rouw

 • Syrische vluchtelingen in 1988 ook niet welkom

  Syrische vluchtelingen in 1988 ook niet welkom

  22 juli 2014

  Syrische vluchtelingen zijn niet bepaald welkom in Nederland. Staatsecretaris Teeven weigert vooralsnog meer dan 250 Syrische vluchtelingen vrije doorgang naar Nederland te geven. Dát hebben we eerder gehoord. In 1988 wilde staatssecretaris Korte-Van Hemel (CDA) een groep Syrische christenen de deur wijzen, tot er een mediastorm opstak.

  Lees verder Syrische vluchtelingen in 1988 ook niet welkom

 • Skûtsjesilen

  Skûtsjesilen

  Friese zeiltraditie herleeft weer in volle glorie

  22 juli 2014

  Marnix Koolhaas

  Elke zeilliefhebber kijkt zomers uit naar het traditionele skûtsjesilen op de Friese meren, de jaarlijkse wedstrijd tussen de 14 vaste skûtsjes. Polygoon heeft in de jaren zestig enkele mooie kleurenopnamen van het skûtsjesilen gemaakt die via de videolinks rechts zijn te bekijken. De oudste beelden dateren van 1921. In 1951 maakte het Openluchtmuseum in Enkhuizen een eigen film over het skûtsjesilen. Ook deze film is hier voor het eerst te bekijken.

  Lees verder Skûtsjesilen

 • 1983: Sovjet-Unie schiet Koreaanse Boeing neer

  1983: Sovjet-Unie schiet Koreaanse Boeing neer

  Alle 269 inzittenden komen om - Poetin geeft commandant in 2000 onderscheiding

  21 juli 2014

  Micha Peters

  Het is niet voor het eerst dat Rusland betrokken is bij het neerschieten van een passagiersvliegtuig. Op 1 september 1983 schoot een straaljager van de Sovjet-luchtmacht een Zuid-Koreaans toestel uit de lucht dat van Anchorage in Alaska op weg was naar Seoul. Alle 269 inzittenden van de Boeing 747 kwamen om het leven. De Sovjet-piloot kreeg voor zijn daad een beloning van 200 roebel. De opperbevelhebber die opdracht gaf om het toestel neer te halen, werd in 2000 door de toen net geïnstalleerde president Poetin onderscheiden.

  Lees verder 1983: Sovjet-Unie schiet Koreaanse Boeing neer

 • Turkije en Europa

  Turkije en Europa

  20 juli 2014

  Veertig jaar geleden viel Turkije Cyprus binnen. Noord Cyprus is op de dag van vandaag in Turkse handen. Deze Turkse republiek wordt alleen door Turkije erkend. De rest van de wereld beschouwt het formeel als bezet gebied. De kwestie Cyprus is een belangrijk struikelblok bij de onderhandelingen over de toetreding van Turkije bij de Europese Unie. De Turken proberen al sinds de totstandkoming van de Turkse Republiek in 1923 te bewijzen dat Turkije bij Europa hoort. President Atatürk bedacht een pr-stunt. Het Turkse tentoonstellingsschip Karadeniz maakt in 1926 een promotietour langs een groot aantal grote steden in Europa.

  Lees verder Turkije en Europa

 • Zeventig jaar geleden: mislukte aanslag op Hitler

  Zeventig jaar geleden: mislukte aanslag op Hitler

  Eeuwige "what-if"-vraag

  20 juli 2014

  Zeventig jaar geleden ontkwam Hitler aan een moordaanslag, georganiseerd door de een verzetsgroep rond kolonel Claus Schenk von Stauffenberg. OVT maakte in 2004 een reconstructie van de aanslag met één van de overlevende complottanten, Philipp von Boeselager, en Rochus Misch, een voormalige lijfwacht van Hitler en aanwezig bij de zelfmoord van Hitler.

  Lees verder Zeventig jaar geleden: mislukte aanslag op Hitler

 • Grootste vliegrampen uit de Nederlandse geschiedenis

  Grootste vliegrampen uit de Nederlandse geschiedenis

  De cijfers en de beelden

  18 juli 2014

  De crash van het vliegtuig van Malaysia-airlines in de Oekraïne is de op één na grootste vliegramp waarbij een Nederlands toestel betrokken of waar Nederlandse reizigers bij betrokken waren. Grootste vliegramp blijft nog steeds de crash op het vliegveld van Tenerife op 27 maart 1977. Een KLM-Boeing crashte toen tijdens het opstijgen met een Boeing van PanAm, waarbij in totaal 583 slachtoffers vielen: het grootste aantal ooit bij een vliegtuigongeluk.

  Lees verder Grootste vliegrampen uit de Nederlandse geschiedenis

Pagina's