Nieuwsoverzicht

Pagina's

 • Sigaret grote winnaar WO1

  Sigaret grote winnaar WO1

  De sigaret breekt tijdens Eerste Wereldoorlog door bij grote publiek

  24 juli 2014

  Lyangelo Vasquez

  De weduwe van een aan longkanker overleden kettingroker zal het astronomische bedrag van 17,5 miljard euro van sigarettenfabrikant RJ Reynolds te ontvangen. Dat bepaalde een rechtbank in Florida onlangs in de hoop een daad te stellen tegen de tabaksindustrie. Het contrast met 100 jaar geleden kan niet groter zijn. Toen brak de sigaret tijdens de Eerste Wereldoorlog definitief door bij het grote publiek.

  Lees verder Sigaret grote winnaar WO1

 • Veertig jaar Story

  Veertig jaar Story

  Opkomst en ondergang van de roddelbladen

  24 juli 2014

  Veertig jaar geleden werd de Nederlandse pers verrijkt met het blad Story: het allereerste roddelblad. Respectabel Nederland was ervan overtuigd dat het niets kon voorstellen, want Nederlanders waren toch veel te nuchter voor zulke klinkklare onzin? Niets bleek minder waar. Een geschiedenis van de roddelbladen in Nederland, met o.a. Henk van der Meyden en Sonja Barend.

  Lees verder Veertig jaar Story

 • Eerste Intifada: Gaza in opstand

  Eerste Intifada: Gaza in opstand

  Drie overeenkomsten tussen de eerste opstand in Gaza en de huidige strijd

  24 juli 2014

  Rosa Vaalburg

  In de Gazastrook is de strijd weer terug van weggeweest. De eerste keer dat het conflict hier escaleerde was tijdens de Eerste Intifada in 1987. Drie overeenkomsten tussen toen en nu op een rijtje.

  Lees verder Eerste Intifada: Gaza in opstand

 • Dag van Nationale Rouw

  Dag van Nationale Rouw

  52 jaar geleden voor het laatst

  23 juli 2014

  Marnix Koolhaas

  Voor het eerst sinds de begrafenis van Wilhelmina op 8 december 1962 beleefde Nederland een officiële Dag van Nationale Rouw. Vrij onverwacht besloot de regering om de slachtoffers van de vliegramp in de Oekraïne op deze officiële manier te herdenken. Bij eerdere grote rampen, zoals de vliegramp op Tenerife (1977), de Bijlmerramp (1992) of de vuurwerkramp in Enschedé (2000) werd bewust geen officiële rouwdag uitgeroepen. Nationale rouwdagen bleven vooral voorbehouden aan het overlijden van onze staatshoofden. De enige uitzondering tot dusverre waren de Watersnoodramp in 1953, en de treinramp bij Harmelen in 1962.

  Lees verder Dag van Nationale Rouw

 • Syrische vluchtelingen in 1988 ook niet welkom

  Syrische vluchtelingen in 1988 ook niet welkom

  22 juli 2014

  Syrische vluchtelingen zijn niet bepaald welkom in Nederland. Staatsecretaris Teeven weigert vooralsnog meer dan 250 Syrische vluchtelingen vrije doorgang naar Nederland te geven. Dát hebben we eerder gehoord. In 1988 wilde staatssecretaris Korte-Van Hemel (CDA) een groep Syrische christenen de deur wijzen, tot er een mediastorm opstak.

  Lees verder Syrische vluchtelingen in 1988 ook niet welkom

 • Skûtsjesilen

  Skûtsjesilen

  Friese zeiltraditie herleeft weer in volle glorie

  22 juli 2014

  Marnix Koolhaas

  Elke zeilliefhebber kijkt zomers uit naar het traditionele skûtsjesilen op de Friese meren, de jaarlijkse wedstrijd tussen de 14 vaste skûtsjes. Polygoon heeft in de jaren zestig enkele mooie kleurenopnamen van het skûtsjesilen gemaakt die via de videolinks rechts zijn te bekijken. De oudste beelden dateren van 1921. In 1951 maakte het Openluchtmuseum in Enkhuizen een eigen film over het skûtsjesilen. Ook deze film is hier voor het eerst te bekijken.

  Lees verder Skûtsjesilen

 • 1983: Sovjet-Unie schiet Koreaanse Boeing neer

  1983: Sovjet-Unie schiet Koreaanse Boeing neer

  Alle 269 inzittenden komen om - Poetin geeft commandant in 2000 onderscheiding

  21 juli 2014

  Micha Peters

  Het is niet voor het eerst dat Rusland betrokken is bij het neerschieten van een passagiersvliegtuig. Op 1 september 1983 schoot een straaljager van de Sovjet-luchtmacht een Zuid-Koreaans toestel uit de lucht dat van Anchorage in Alaska op weg was naar Seoul. Alle 269 inzittenden van de Boeing 747 kwamen om het leven. De Sovjet-piloot kreeg voor zijn daad een beloning van 200 roebel. De opperbevelhebber die opdracht gaf om het toestel neer te halen, werd in 2000 door de toen net geïnstalleerde president Poetin onderscheiden.

  Lees verder 1983: Sovjet-Unie schiet Koreaanse Boeing neer

 • Turkije en Europa

  Turkije en Europa

  20 juli 2014

  Veertig jaar geleden viel Turkije Cyprus binnen. Noord Cyprus is op de dag van vandaag in Turkse handen. Deze Turkse republiek wordt alleen door Turkije erkend. De rest van de wereld beschouwt het formeel als bezet gebied. De kwestie Cyprus is een belangrijk struikelblok bij de onderhandelingen over de toetreding van Turkije bij de Europese Unie. De Turken proberen al sinds de totstandkoming van de Turkse Republiek in 1923 te bewijzen dat Turkije bij Europa hoort. President Atatürk bedacht een pr-stunt. Het Turkse tentoonstellingsschip Karadeniz maakt in 1926 een promotietour langs een groot aantal grote steden in Europa.

  Lees verder Turkije en Europa

 • Zeventig jaar geleden: mislukte aanslag op Hitler

  Zeventig jaar geleden: mislukte aanslag op Hitler

  Eeuwige "what-if"-vraag

  20 juli 2014

  Zeventig jaar geleden ontkwam Hitler aan een moordaanslag, georganiseerd door de een verzetsgroep rond kolonel Claus Schenk von Stauffenberg. OVT maakte in 2004 een reconstructie van de aanslag met één van de overlevende complottanten, Philipp von Boeselager, en Rochus Misch, een voormalige lijfwacht van Hitler en aanwezig bij de zelfmoord van Hitler.

  Lees verder Zeventig jaar geleden: mislukte aanslag op Hitler

 • Grootste vliegrampen uit de Nederlandse geschiedenis

  Grootste vliegrampen uit de Nederlandse geschiedenis

  De cijfers en de beelden

  18 juli 2014

  De crash van het vliegtuig van Malaysia-airlines in de Oekraïne is de op één na grootste vliegramp waarbij een Nederlands toestel betrokken of waar Nederlandse reizigers bij betrokken waren. Grootste vliegramp blijft nog steeds de crash op het vliegveld van Tenerife op 27 maart 1977. Een KLM-Boeing crashte toen tijdens het opstijgen met een Boeing van PanAm, waarbij in totaal 583 slachtoffers vielen: het grootste aantal ooit bij een vliegtuigongeluk.

  Lees verder Grootste vliegrampen uit de Nederlandse geschiedenis

 • IM Jan Nolten, oud-winnaar van de Tour de France

  IM Jan Nolten, oud-winnaar van de Tour de France

  Won met Nederlandse ploeg in 1953 het ploegenklassement

  17 juli 2014

  Marnix Koolhaas

  Vraag een wielerliefhebber wanneer Nederlanders de Tour de France wonnen, en het antwoord zal zijn: Jan Janssen in 1968 en Joop Zoetemelk in 1980. Toch klopt dat niet. De eerste Nederlanders die de Tour de France wonnen waren Hein van Breenen, Wim van Est, Jan Nolten, Thijs Roks, Adri Suykerbuyk, Gerrit Voorting en Wout Wagtmans. Zij wonnen in 1953 als Nederlandse ploeg het ploegenklassement. Mét het Wilhelmus werden zij voor 50.000 wielerfans in het Parc des Princes als officiële Nederlandse Tourwinnaars gehuldigd. Met de dood van Jan Nolten is Gerrit Voorting nu de laatste overlevende van die eerste Nederlandse tourwinnaars.

  Lees verder IM Jan Nolten, oud-winnaar van de Tour de France

 • De blanco cheque van de keizer

  De blanco cheque van de keizer

  Duitse steun voor Oostenrijk-Hongerije

  17 juli 2014

  Lyangelo Vasquez

  Op 5 juli, een week na de geslaagde aanslag op Franz Ferdinand, kwam in Berlijn een bericht uit Wenen aan. Daarin werd door het ministerie van Buitenlandse Zaken om Duitse steun gevraagd in het Habsburgse beleid ten aanzien van Servië. Keizer Wilhelm beloofde Oostenrijk-Hongerije steun en vertrok meteen op vakantie.

  Lees verder De blanco cheque van de keizer

 • Nederland aansprakelijk voor 300 Srebrenica-doden

  Nederland aansprakelijk voor 300 Srebrenica-doden

  Negentien jaar na de massamoord

  17 juli 2014

  De Nederlandse Staat is aansprakelijk voor de deportatie van 300 moslimmannen na de val van Srebrenica. Dat heeft de rechtbank in Den Haag geoordeeld in een zaak die was aangespannen door nabestaanden. De val van Srebrenica op 11 juli 1995 omvat de inname van de Bosnische stad en de daaropvolgende deportatie en genocide van moslimmannen en -jongens. Nederland is aansprakelijk voor de deportatie van de mannen vanaf de namiddag van 13 juli, vindt de Haagse rechtbank. (NOS)

  Lees verder Nederland aansprakelijk voor 300 Srebrenica-doden

 • De jonge Freek de Jonge

  De jonge Freek de Jonge

  De "making of" van Zomergast nr. 1

  16 juli 2014

  Marnix Koolhaas

  Cabaretier Freek de Jonge is zondag bij Wilfried de Jong de eerste Zomergast. In ons van oorsprong verzuild land, waar de cabaretiers vanaf de jaren '50 de rol van de dominees hebben overgenomen, groeide Freek als domineeszoon uit tot de meest prominente vertegenwoordiger van wat nog altijd de "kleinkunst" wordt genoemd. Maar hoe werd Freek zo markant en tijdsbepalend? Historisch gezien het meest interessant is zijn opkomst en doorbraak. Bekijk daarom hier zijn allereerste tv-optredens uit 1968 (als "Neerlands Hoop in bange dagen" met Bram Vermeulen) plus enkele optredens die daarop volgden, waaronder zijn debuut bij de VPRO in 1971.

  Lees verder De jonge Freek de Jonge

 • Geschiedenis op tv

  Geschiedenis op tv

  Wat is er te zien?

  15 juli 2014

  Een overzicht van tv-programma's met een historisch onderwerp.

  Lees verder Geschiedenis op tv

 • 14 juli 1789: de bestorming van de Bastille

  14 juli 1789: de bestorming van de Bastille

  Wat schreven de kranten in Nederland?

  14 juli 2014

  Marnix Koolhaas

  Quatorze juillet (14 juli) is de nationale feestdag van Frankrijk. Op die dag in 1789, dit jaar dus 225 jaar geleden, werd in Parijs de Bastille-gevangenis bestormd en overgenomen door "het volk". Die bestorming wordt beschouwd als het begin van de Franse Revolutie. Lees hier hoe de Nederlandse kranten destijds berichtten over de bestorming van de Bastille, het begin van de Franse Revolutie.

  Lees verder 14 juli 1789: de bestorming van de Bastille

 • Spaanse Vluchtelingen op Ameland

  Spaanse Vluchtelingen op Ameland

  reconstructie Andere Tijden

  10 juli 2014

  In de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) vochten linkse Nederlanders mee tegen de fascisten van generaal Franco - dat is een al vaak verteld verhaal. Maar een ander en vrijwel onbekend verhaal is dat van een groep aanhangers van Franco, die politiek asiel kregen in ons land en op Ameland een warm onthaal vonden.

  Lees verder Spaanse Vluchtelingen op Ameland

 • Bij het afscheid van het spoorkaartje

  Bij het afscheid van het spoorkaartje

  De mooiste kaartjesknip-filmscènes

  10 juli 2014

  Marnix Koolhaas

  Zoals alles wat weerloos en van waarde is, verdwijnt ook ons aloude spoorkaartje. Feitelijk hadden we er natuurlijk allang afscheid van genomen, want het enige echte spoorkaartje was van karton, was bruin (2e klas) of groen (1e klas). Het hoogtepunt van elke treinreis was het moment waarop de conducteur met zijn glimmende tang met een lichte, uit alle geluiden herkenbaar knalletje, een gaatje in je kaartje knipte. De icoon van het reizen per trein heeft vanzelfsprekend ook zijn sporen nagelaten in de film.

  Lees verder Bij het afscheid van het spoorkaartje

 • Oranjemarsen in Noord-Ierland

  Oranjemarsen in Noord-Ierland

  Herdenking van de overwinning van Willem III op 12 juli 1690

  10 juli 2014

  Zaterdag is het weer zover: in Noord-Ierland wordt als hoogtepunt van de Oranjemarsen “The Twelth” herdacht: de 12e juli 1690 toen Willem III van Oranje-Nassau in de Slag aan de Boyne zijn schoonvader en verdreven koning Jacobus II van Engeland versloeg. De herdenking van deze voor de Noord-Ierse protestanten zo memorabele overwinning is een bron van de religieuze twisten die bekend werden als “The Troubles”.

  Lees verder Oranjemarsen in Noord-Ierland

 • Geschiedenis Nijmeegse Vierdaagse

  Geschiedenis Nijmeegse Vierdaagse

  Initiatief van sportpionier Pim Mulier uit 1909

  10 juli 2014

  Marnix Koolhaas

  In 1909 werd de Vierdaagse op initiatief van sportpionier Pim Mulier voor het eerst gehouden. Het volk moest in beweging komen, en dus bedacht Mulier na de Elfstedentocht op de schaats ook de Vierdaagse voor wandelaars. Dinsdag is het weer zo ver. Dan trekken zo'n 40.000 wandelaars de schoenen aan om rond Nijmegen vier dagen lang hun beste beentje voor te zetten.

  Lees verder Geschiedenis Nijmeegse Vierdaagse

Pagina's