Nieuwsoverzicht

Pagina's

 • De cd: een Nederlandse uitvinding

  De cd: een Nederlandse uitvinding

  Bij het faillisement van Free Record Shop

  23 april 2014

  Free Record Shop is niet meer. De keten, in 1971 opgericht door Hans Breukhoven, beleefde in de jaren tachtig en negentig zijn hoogtijdagen met de verkoop van cd’s. Dat schijfje was een Nederlandse uitvinding. Bij de ondergang van een Nederlands cd-imperium blikt Andere Tijden terug op de geboorte van de cd, eind jaren zeventig bij Philips in Eindhoven.

  Lees verder De cd: een Nederlandse uitvinding

 • Geschiedenis op tv

  Geschiedenis op tv

  Wat is er te zien?

  23 april 2014

  Een overzicht van tv-programma's met een historisch onderwerp.

  Lees verder Geschiedenis op tv

 • De opkomst van het bejaardentehuis

  De opkomst van het bejaardentehuis

  Bij de AOW-bezuinigingen op inwonende ouderen

  22 april 2014

  Wie overweegt zijn ouders in huis te nemen, is vanaf volgend jaar duurder uit. Een gepensioneerde die met zijn kind gaat samenwonen, wordt vanaf juli 2015 gekort op de AOW. Ouderenbonden vrezen dat die maatregel mantelzorg eerder zal afremmen dan stimuleren. Bij dit nieuwe hoofdstuk in de bejaardenzorg blikt Andere Tijden terug op de opkomst van het bejaardentehuis.

  Lees verder De opkomst van het bejaardentehuis

 • Omroepman Frits Thors op 104-jarige leeftijd overleden

  Omroepman Frits Thors op 104-jarige leeftijd overleden

  Oud-nieuwslezer kwam in 1928 in dienst van de AVRO

  20 april 2014

  Marnix Koolhaas

  In Laren is op 104-jarige leeftijd oud-radio- en tv-journalist Frits Thors overleden.Thors werd vooral bekend als nieuwslezer van het acht uur-journaal (1965-1972). Al in 1928 kwam Thors als enthousiaste radio-amateur in dienst bij de AVRO. Als hulpomroeper klonk zijn stem al in 1929 voor het eerst door de ether. Tijdens de oorlog was Thors één van de weinige omroepmedewerkers die principieel ontslag nam en een beroep deed op een voor de oorlog unieke schadeloosstelling voor “principiële weigeraars”.

  Lees verder Omroepman Frits Thors op 104-jarige leeftijd overleden

 • De Cauberg is de enige klassieke wielerberg van Nederland

  De Cauberg is de enige klassieke wielerberg van Nederland

  Historische filmbeelden vanaf 1935

  19 april 2014

  Marnix Koolhaas

  Ze moeten er bij de Amstel Goldrace weer tegenop: de Cauberg, de beroemdste Nederlandse wielerberg. In 1929 werd de Cauberg voor het eerst beklommen. In 1938 vond het Wereldkampioenschap voor het eerst op en en rond de berg plaats. Een historisch overzicht van een 1200 meter lange helling bij Valkenburg.

  Lees verder De Cauberg is de enige klassieke wielerberg van Nederland

 • De verdwijning van Michael Rockefeller

  De verdwijning van Michael Rockefeller

  Vermoord en opgegeten door kannibalen?

  18 april 2014

  “Nederland heeft bewust de doodsoorzaak van de zoon van de gouverneur van New York achter gehouden”, zo is de aantijging die rondzingt na het verschijnen van het boek Savage harvest van de Amerikaanse journalist Carl Hoffman. Ruim 50 jaar na dato spreekt de zaak nog altijd tot de verbeelding. De 22-jarige antropoloog Michael Rockefeller verdween in 1961 tijdens het onderzoek dat hij deed in de Nederlandse kolonie Nederlands Nieuw-Guinea. Al snel begonnen de verhalen over verdrinking, opgegeten door haaien of krokodillen, maar ook verhalen dat Rockefeller –telg van een aristocratisch en vooraanstaand geslacht in Amerika- het slachtoffer was geworden van kannibalisme door de Nederlandse Papoea’s. In 2011 maakte Andere Tijden een aflevering over de verdwijning van Rockefeller.

  Lees verder De verdwijning van Michael Rockefeller

 • Pasen met Seyss-Inquart in 1943

  Pasen met Seyss-Inquart in 1943

  Paasrituelen in Nederland op film

  17 april 2014

  Marnix Koolhaas

  Pasen kan op vele manieren worden gevierd, zo tonen filmbeelden vanaf 1929. Het slepen van de paasstaak, het "vlöggelen" in Ootmarsum en de eieren: het behoort allemaal bij de rituelen die door het Christendom onder de noemer "Pasen" zijn gebracht. Ook de nazi's vierden vrolijk Pasen tijdens de bezetting in Nederland. Seyss-Inquart gebruikte Pasen om kinderen van in Duitsland tewerkgestelde vaders verplicht brieven of kaarten te laten schrijven. In ruil kregen ze een feestje van de nazi-club "Vreugde en Arbeid" aangeboden.

  Lees verder Pasen met Seyss-Inquart in 1943

 • Seksueel misbruik bisschop Gijsen erkend

  Seksueel misbruik bisschop Gijsen erkend

  Symbool van nieuwe katholieke orthodoxie

  17 april 2014

  De klachtencommissie inzake seksueel misbruik binnen de Rooms-katholieke Kerk heeft twee klachten tegen oud-bischop Jo Gijsen gegrond verklaard had. Tussen 1958 en 1961 heeft Gijsen twee minderjarige jongens misbruikt. Het was de eerste maal in de geschiedenis dat een klacht tegen een bisschop door de Katholieke Kerk in Nederland gegrond verklaard werd.Volgens organisaties die de belangen van slachtoffers van seksueel misbruik in de Rooms-katholieke Kerk behartigen, lopen er nog meer zaken tegen Gijsen.

  Lees verder Seksueel misbruik bisschop Gijsen erkend

 • Prijsvraag in 1914: verzin een goede naam voor de oorlog

  Prijsvraag in 1914: verzin een goede naam voor de oorlog

  Amerikaans tijdschrift deed merkwaardige oproep

  17 april 2014

  Jurryt van de Vooren

  Stel je eens voor dat een tijdschrift een prijsvraag zou uitschrijven om te vragen of iemand een leuke naam weet voor het huidige conflict tussen Oekraïne en Rusland. De wereld zou waarschijnlijk te klein zijn voor alle verontwaardiging die hierop zou ontstaan. Toch is dit precies wat er exact een eeuw geleden is gebeurd toen de eerste gevechten waren begonnen in het conflict, dat we ons nu herinneren als de Eerste Wereldoorlog.

  Lees verder Prijsvraag in 1914: verzin een goede naam voor de oorlog

 • Verzetsheldinnen krijgen oorlogskruis

  Verzetsheldinnen krijgen oorlogskruis

  Andere Tijden over Truus en Freddie Oversteegen

  17 april 2014

  Heldinnen, dat zijn de Haarlemse zussen Truus Menger-Oversteegen en Freddie Dekker-Oversteegen volgens premier Mark Rutte. Voor hun verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen zij het Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt uit handen van de minister-president. In 2012 vertelden zij in Andere Tijden hoe zij leerden met een pistool om te gaan en bruggen op te blazen.

  Lees verder Verzetsheldinnen krijgen oorlogskruis

 • Karel de Grote, Nijmegen Aken en Europa

  Karel de Grote, Nijmegen Aken en Europa

  1200 Jaar na zijn dood

  17 april 2014

  Marnix Koolhaas

  Doordat hij wat ongelukkig in het jaar 814 overleed, heeft hij dit jaar stevige herdenkingsconcurrentie van de Eerste Wereldoorlog. Toch herdenken we ook dit jaar het feit dat Karel de Grote 1200 jaar geleden overleed. Als Koning der Franken en (vanaf 800) als Keizer van het Heilige Roomsche Rijk stond hij 46 jaar lang aan het hoofd van een groot deel van Europa. Toch weten we in Nederland weinig van deze eerste Pan-Europese vorst, die geboren werd, op zijn troon zat, en overleed in Aken, op niet meer dan drie kilometer afstand van de huidige Duits-Nederlandse grens.

  Lees verder Karel de Grote, Nijmegen Aken en Europa

 • Koepelgevangenis Breda dicht

  Koepelgevangenis Breda dicht

  Ideële gevangenis met roemrucht verleden

  16 april 2014

  Marnix Koolhaas

  De officiële sluitnig is pas op 1 januari 2016, maar sinds deze week verblijven er voor het eerst in 128 jaar geen gevangenen meer in de koepelgevangenis van Breda. De in 1886 geopende creatie van architect Johan Metzelaar, die vergelijkbare gevangenissen bouwde in Arnhem en Haarlem, werd vooral beroemd door de Vier (later Drie) van Breda: de laatste prominente nazi-gevangenen die in Nederland hun straf uitzaten.

  Lees verder Koepelgevangenis Breda dicht

 • Kamp Westerbork met één telefoontje bevrijd

  Kamp Westerbork met één telefoontje bevrijd

  Heldenrol voor geheim agent Van der Veer

  12 april 2014

  Erik R. van den Berg

  Op 12 april 1945 werd Kamp Westerbork bevrijd. Dat dit zonder bloedvergieten gebeurde, is mede te danken aan geheim agent Willem van der Veer. Van der Veer werd in de herfst van 1944 vanuit Engeland boven Drenthe gedropt, om daar 'een paar stoute dingen te doen'. Luister hier naar een interview met Van der Veer.

  Lees verder Kamp Westerbork met één telefoontje bevrijd

 • Andere Tijden over de eerste bankovervallen

  Andere Tijden over de eerste bankovervallen

  Bij het verdwijnen van de plofkraak

  11 april 2014

  Plofkraken zijn zo goed als verdwenen. In vergelijking met vorig jaar is het aantal opgeblazen pinautomaten met ruim 80 procent gedaald. Dat is het gevolg van een verregaande samenwerking tussen politie, Openbaar Ministerie en de banken. Bij het verdwijnen van de plofkraak blikt Andere Tijden terug op de opkomst van de bankoverval in Nederland.

  Lees verder Andere Tijden over de eerste bankovervallen

 • De angst voor een wereldoorlog in de negentiende eeuw

  De angst voor een wereldoorlog in de negentiende eeuw

  Doemdenkers werden ingehaald door de realiteit

  10 april 2014

  Jurryt van de Vooren

  Een eeuw na aanvang van de Eerste Wereldoorlog staat deze wereldbrand in de schijnwerpers van herdenkingen, terugblikken en vernieuwde interpretaties. De angst voor een wereldoorlog begon al ruim een halve eeuw eerder, alhoewel niemand zich er toen een voorstelling van kon maken hoe dat er in het echt uit zou zien. Al helemaal niemand hield rekening met meer dan één wereldoorlog...

  Lees verder De angst voor een wereldoorlog in de negentiende eeuw

 • GHB de nieuwe heroïne?

  GHB de nieuwe heroïne?

  De strijd tegen de heroïne op Bureau Warmoesstraat

  10 april 2014

  Zeer verslavend en met grote kans op terugval: die twee eigenschappen van de partydrug GHB doen sterk denken aan heroïne. Die drug kwam op in de jaren zeventig en leidde tot een ongekende epidemie. Tienduizenden jongeren raakten verslaafd. Andere Tijden besteedde aandacht aan de hoogtijdagen van de heroïne in een tweeluik over het Amsterdamse Bureau Warmoesstraat.

  Lees verder GHB de nieuwe heroïne?

 • Bij de sluiting van de Bijlmerbajes

  Bij de sluiting van de Bijlmerbajes

  Bezuinigingen op detentiecentra

  7 april 2014

  Gevangenissen moeten nog eens 60 miljoen bezuinigen, zo werd deze week bekend uit een gelekte notitie van gevangenisdirecteuren. De arbeidsvoorwaarden voor het personeel worden versoberd. Ook op voorzieningen wordt gekort: de gevangenisbibliotheek krijgt geen nieuwe boeken en dvd’s meer geleverd. Hoe anders was dat in de jaren zeventig. De destijds gloednieuwe Bijlmerbajes moest een humane gevangenis zijn, die alle mogelijkheden tot resocialisatie bood. Voor de gedetineerden ontspanningsleiders zelfs jazzballet.

  Lees verder Bij de sluiting van de Bijlmerbajes

 • Genocide Rwanda sneller dan Holocaust

  Genocide Rwanda sneller dan Holocaust

  Een miljoen doden in honderd dagen

  7 april 2014

  Erik R. van den Berg

  Rwanda herdenkt vandaag dat precies twintig jaar geleden de genocide begon. Een aanslag op het presidentiële vliegtuig gaf de aanzet tot de Rwandese genocide tussen Hutu's en Tutsi's. Rwandese media hadden een groot aandeel in de slachtingen. Met propaganda en directe aanwijzingen werden Hutu's opgejut en aangestuurd.

  Lees verder Genocide Rwanda sneller dan Holocaust

 • Karremans en de genocide

  Karremans en de genocide

  'Srebrenica' blijft oud-commandant achtervolgen

  7 april 2014

  Erik R. van den Berg

  Het verleden blijft Thom Karremans achtervolgen. De nog immer met frivole snor getooide oud-commandant komt maar niet los uit de schaduw van de massamoord die in juli 1995 in Srebrenica plaatsvond. Het Openbaar Ministerie besloot vorig jaar na feitenonderzoek af te zien van vervolging. Nabestaanden van drie moslims die in 1995 bij Srebrenica zijn vermoord, hebben nu een procedure gestart om Karremans en twee andere Dutchbatters alsnog te laten berechten. De beeldvorming pleit in ieder geval niet voor hem.

  Lees verder Karremans en de genocide

 • De dertigste sterfdag van Theo Koomen

  De dertigste sterfdag van Theo Koomen

  Museum en straatnamen voor legendarische sportjournalist

  3 april 2014

  Jurryt van de Vooren

  Op 4 april 1984 botste Theo Koomen op de auto van André Selders. Een dag later stierf de populaire sportverslaggever aan zijn verwondingen. Selders – toen 31 jaar oud – had een half jaar nodig voor zijn herstel. Dertig jaar later zijn straten naar Koomen vernoemd en heeft hij zelfs een eigen museum.

  Lees verder De dertigste sterfdag van Theo Koomen

Pagina's