Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
Tank, 1916

"Deze lange, lage, grondkleurige schildpadden gelijken niet op de vroegere gepantserde auto's. Het zijn feitelijk stalen landschepen van ontzaggelijk vermogen"

Over het nieuwe oorlogswapen schreef De Tijd op 18 september 1916:

Omtrent het nieuwe Engelsche aanvalswapen, dat „tank" genoemd wordt door de soldaten, zijn niet alle berichten het eens. Onze Londensche correspondent schrijft hierover:

Tot de nieuwe oorlogswerktuigen, door Engelsche fabrieken afgeleverd en thans voor het eerst in volle actie, behooren stalen geschuttorens en geblindeerde auto's, van voren voorzien van stalen zeisen en scherpe knipraderen, die door den binnenin zittenden bestuurder in beweging kunnen worden gebracht om prikkeldraadversperringen door te snijden. Bewapend met licht geschut en machinegeweren beveiligen deze 'beweegbare vestingen’ de bedienende manschappen volkomen, terwijl zij op den Vijand inrennen. Wegens hun zwaarte kunnen zij echter niet in het open veld, maar slechts op verharde straatwegen, worden gebezigd, zooals ditmaal geschiedde op den straatweg naar het veroverde Fiers.

Engelsche oorlogscorrespondenten prijzen de ontzaglijke diensten, door de vuur-uitbrakende monsters bij de jongste krijgsverrichtingen bewezen, toen zij tegen alle Duitsche verschansingen inrenden, de vijandelijke machinegeweren-afdeelingen vernietigden, en een panischen schrik in de Duitsche loopgraven verspreidden, waar vele soldaten, verbijsterd door de satanische verschijningen, op de vlucht sloegen.

Ook de Fransche troepen zullen zich eerlangs van deze geschuttorens en nieuwe pantserauto's bedienen. Zij beteekenen de meest demoraliseerende overwinning op den verbluften vijand.

Volgens de „Daily Mail” zou luit.-kolonel Swinton de eer der uitvinding toekomen, welk blad verder zegt: Deze lange, lage, grondkleurige schildpadden gelijken niet op de vroegere gepantserde auto's. Het zijn feitelijk stalen landschepen van ontzaggelijk vermogen en wonderbaarlijke bruikbaarheid. Zij hebben in de praktijk bewezen dat zij over muren kunnen klimmen, zich een weg kunnen banen door dichte bosschen, over loopgraven heen kunnen en in en over kraters kunnen heen manoeuvreeren.

De Londensche correspondent van de „Manchester Guardian" heeft gesproken met soldaten, die de nieuwe vecht-automobielen kennen. Hij zegt, dat ze even groot zijn als de benedenverdieping van een huis; zij zijn voorzien van „rupswielen" en kunnen over terrein gaan, waarover zich niets anders zou kunnen bewegen. Zij stormen op alles vóór hen los; granaatkuilen hinderen ze daarbij niet het minst. Zij rijden over 'n loopgraaf alsof die er niet was en komen vooruit over den geaccidenteerden grond in een van die uitgebrande bosschen, alsof het een behoorlijke weg was. Granaatkartetsen kunnen hen niet deren. Zij zijn zoo volmaakt evenwichtig, dat zij met bijna hun halve gewicht tusschen hemel en aarde kunnen zweven, steun zoekende over een of ander gat.

Hoe log zij er ook uitzien, komen zij toch met vrij groote snelheid vooruit. Deze monsters hebben onlangs gedefileerd voor Haig, Joffre, en vele Fransche stafofficieren.

De technische naam is: ,,H. Ms. Landschip’’. Wat de actie betreft der nieuwe gepantserde automobielen, uit een enkel incident blijkt reeds hoe doeltreffend zij zijn. Bij Pozières is een suikerfabriek, die een waar nest was van vijandelijke mitrailleurs was, ingenomen. Gemeld wordt, dat een gepantserde wagen tegen den ingang op donderen kwam, de gebarricadeerde poort deed openspringen, de zandzakken uiteenwierp en te midden van de mitrailleuses geraakte. Niet lang daarna was het stil en onze infanterie nam bezit — en onbetwist — van de fabriek, terwijl dc onoverwinnelijke machine zich plomp naar buiten toe werkte, ten einde nieuwe schade toe te brengen aan de Duitsche versterkingen.

De Section cinématographique de l'Armée française (SCA) werd in 1915 opgericht. De eerste film die in productie ging was de film die u op onderaan deze site kunt bekijken, een instructiefilm over de tank, vermoedelijk gemaakt in 1916/17, kort nadat het Franse leger zelf Britse tanks in gebruik had genomen.

De cameramensen van de SCA hadden een militaire rang, en werden naar het front gestuurd net zoals hun Britse collega’s. Ze filmden de militaire operaties en het dagelijks leven van de soldaten. Vanaf 1917 verzorgde de SCA onder de titel "les Annales de la guerre" bioscoopjournaals over de oorlog. Vooral door deze journaals kwamen de beelden van de oorlog voor het eerst op de netvliezen van het Franse publiek. Tot 1919 werkte de SCA op volle capaciteit, en produceerde meer dan 900 films en journaalitems.

22 september 2016

Instructiefilm Franse leger (deel 1)

tank 1916
Bekijk Video
5 min
22 september 2016

Instructiefilm Franse leger (deel 3)

tank
Bekijk Video
12 min
22 september 2016

In Europa 1916: De Slag bij de Somme

Roger Smither
Bekijk Video
34 min
Credits
  • Marnix Koolhaas

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: