Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
9 juni 1956

Sprookjesbos, de Efteling

Kinderen bij Sneeuwwitje
Bekijk Video
3 min

In de jaren dertig wordt ten zuiden van Kaatsheuvel een sportpark aangelegd. Gedurende de jaren veertig breidt het terrein zich gestaag uit, tot in 1950 de Stichting Natuurpark de Efteling wordt opgericht door de burgemeester van gemeente Loon op Zand, kunstenaar Anton Pieck en cineast Peter Reijnders. Doel van hun park: “De lichamelijke ontwikkeling en ontspanning van de inwoners der gemeente Loon op Zand en de bevordering van het toerisme naar en binnen de gemeente, een en ander in katholieke geest.” Pieck en Reijnders gaan samen aan de slag met de ontwikkeling van een Sprookjesbos.

Op 31 mei 1952 wordt dit bos geopend. Er zijn dan tien sprookjes te vinden, waaronder het Kasteel van Doornroosje, Langnek, de Put van Vrouw Holle, de grot van Sneeuwwitje en de Kikkerkoning. Al snel komen daar nieuwe sprookjes bij, zoals Hans en Grietje en Roodkapje. Kenmerkend voor het Sprookjesbos is het gebruik van authentieke materialen zoals hout en steen.

Anton Pieck
Anton Pieck

Ter ere van de vijftiende verjaardag van de Efteling wordt het sprookje De Indische Waterlelies gecreëerd – een verhaal geschreven door de Belgische Koningin Fabiola. Ook buiten het Sprookjespark verrijzen vanaf 1956 attracties. Bekende voorbeelden zijn de ‘papieretende’ Holle Bolle Gijs, het Spookslot uit 1978 en achtbaan de Python uit 1981.

Anton Pieck is als hoofdontwerper in de Efteling actief werkzaam tot 1974, wanneer Ton van de Ven zijn taak overneemt. Van de Ven voegt geslaagde sprookjes en attracties aan het park toe, zoals de Fata Morgana en Lavenlaar. Pieck blijft zelf tot zijn dood in 1987 in een adviserende rol betrokken bij het Sprookjesbos en de Efteling. Elke woensdag komt hij vanuit zijn woonplaats Overveen naar Kaatsheuvel om zijn park te inspecteren. Hij heeft zelfs zijn eigen kleuren: in de Efteling wordt veelvuldig gebruik gemaakt van Pieck-rood, Pieck-blauw en Pieck-groen.

Nog steeds worden er regelmatig nieuwe sprookjes verzonnen en gebouwd, allen in de romantische stijl van Anton Pieck. Wanneer in 2003 ook Van de Ven zijn werkzaamheden overdraagt aan een nieuwe generatie ontwerpers, voegen deze nieuwe stijlen en invloeden toe aan de Efteling. Ze houden niettemin de kenmerkende Pieck-stijl in ere. Met het 25ste sprookje, de klassieker Het Meisje met de Zwavelstokjes, wordt in 2004 een nieuw record gebroken. De Efteling bezit inmiddels een vitrine vol (inter-)nationale prijzen en trekt miljoenen bezoekers per jaar.

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: